ضوابط اسکوپ سنگ نما یک روش برای مهار و اتصال سنگ نما به دیواره ساختمان است که از جدا شدن و سقوط سنگ ها جلوگیری می کند. سنگ، همیشه از رایج ترین تجهیزات و مصالح در صنایع ساخت و ساز بوده است. از این میان سنگ های طبیعی به دلیل ظاهری زیبا، طرفداران بیشتری را به خود اختصاص داده اند.

همان طور که می دانید برای ایجاد نما ها با سنگ، باید قوانین و ضوابطی را در نظر گرفت. چون در غیر اینصورت متحمل پرداخت خسارات زیادی می شویم. در این مقاله شما را با ضوابط اسکوپ سنگ نما اسکوپ سنگ در مقررات ملی، همچنین انواع اسکوپ پروانه و اسکوپ z و غیره آشنا می کنیم. پس این متن را اصلا از دست ندهید.

ضوابط اسکوپ سنگ نما

مبحث ضوابط سنگ نما بسیار مهم و حیاتی است زیرا اگر در حین انجام عملیات، فردی دچار سقوط شود و یا صدمه ببیند و فوت کند، این پرونده در بخش کیفری دادگاه ها بررسی می شود و حسابی صاحب کار را به دردسر می اندازد. بنابر این قبل از انجام هر اقدامی، ناظر عملیات باید اصول و ضوابط کامل مورد تایید خود را به صاحب کار یا صاحب ملک بدهد.

نقش ناظر در این کار خیلی اهمیت دارد چون در صورت دیدن کوچک ترین بی انضباطی از طرف افراد حاضر در پروژه باید در گزارش خود آن بی انضباطی ها را رد نماید. در غیر اینصورت خود ناظر با مشکل رو به رو خواهد شد. همه ی مصالح و تجهیزات اعم از انواع سنگ و مصالح و ابزار ها باید به خوبی اسکوپ بشوند.

ضوابط اسکوپ سنگ نما

ضوابط اسکوپ سنگ نما

اسکوپ سنگ در مقررات ملی ساختمان

حال می خواهیم با یکدیگر تمامی مباحث مربوط به ضوابط اسکوپ سنگ نما را بررسی نماییم. پس با دقت مطالعه فرمایید:

1-ماسه: ماسه باید یکدست و تمیز باشد. ماسه ای که خاک داشته باشد برای دوغاب نباید استفاده شود و حتما در صورت استفاده باید در گزارش ناظر ذکر شود که ماسه خاک دارد و 2 بار شور نشده است.

2-سنگ نما: پشت این سنگ باید کاملا پاک و تمیز شده باشد تا بتوانیم ملات را به خوبی به آن بچسبانیم. همچنین برای شروع زیر سازی جهت نصب سنگ نما، باید اسکلت ساختمان حتما دارای ساپورت باشد. یعنی باید شاسی کشی کاملا فلزی انجام شده باشد.  برای نصب نهایی ساپورت، باید از رول بولت برای نصب بر روی اسکلت های بتنی استفاده نمود. این مورد را نیز ناظر باید حتما در گزارش خود درج کند.

3-دما: جهت انجام دوغاب کاری، دما نباید کمتر از 4 درجه سلسیوس باشد. البته این دما صرفا جهت پشت سنگ نما می باشد چون در صورت کار در زیر این دما، احتمال یخ زدن سنگ نما وجود دارد. ناظر باید همه چیز را به خوبی و با شرح کامل در گزارش بنویسد تا در صورت بروز حادثه ی احتمالی در دادگاه بتواند از خود دفاع کند.

نکته: ناظر باید حتما در همان قرارداد اول بنویسد که همه ی سنگ های استفاده شده در پروژه باید تماما اسکوپ شوند و هیچ سنگی لق یا شل نباشد.

پیشنهاد ویژه: جهت خرید اسکوپ پروانه، اسکوپ زد، اسکوپ سرامیک و اسکوپ سنگ از سایت مجموعه اسکوپ دهقان بازدید بفرمایید و با شماره پشتیبانی 09136413978 تماس بگیرید تا مشاوران ما شما را در امر خرید انواع محصولات اسکوپ راهنمایی کنند.

روش اجرای نمای سنگی

به طور کلی برای اجرای سنگ نما، از دو نوع روش می شود بهره برد:

  • چسبانده شده: اگر برای اتصال سنگ از ملات و چسب و غیره استفاده شود روش چسباندن می باشد.
  • مهار شده: اما اگر برای اتصال قطعات از مهاربند ها مثل اسکوپ ها استفاده شود روش مهار شده است.

آیین نامه اسکوپ سنگ 

بر اساس آیین نامه شماره 714 امور نظام فنی، تمامی شرایط و اصولی که باید در خصوص اجرای نمای سنگ انجام شود در زیر شرح داده شده اند:

1-سنگ ها باید کاملا سالم و عاری از هر گونه آسیب و یا پوسیدگی باشند همچنین بدون آلودگی و یا هوازدگی تحویل داده شوند. ترک و یا لب پریدگی، شیار و سوراخ نیز نباید در بافت سنگ ها دیده شود.

2- تحت هیچ شرایطی نباید سنگ نما در مقابل تابش مستقیم خورشید، بارش باران و یا باد شدید باشد.

3-تمامی سطوح سنگ نما باید به خوبی صیقل داده شده باشند به گونه ای که ظاهر طبیعی و زیبا و یکنواخت آن از دست نرود.

4-سنگ نمای مورد نظر باید خالص باشد و بافت متراکمی داشته باشد و در برابر یخ زدگی مقاوم و مستحکم باشد.

5-کمترین ضخامت لازم برای سنگ ریشه دار 150 میلی متر و برای سنگ چسبانده شده 20 میلی متر است.

6-باید میزان مقاومت خمشی سنگ را در آزمایشگاه قبلا به دست آورده و به درستی اعلام کنند. تا کار دچار از هم گسیختگی نشود.

مطالعه بیشتر: برای آشنایی با اسکوپ مهار در اصفهان کلیک کنید.

اسکوپ کردن نمای ساختمان

در این بخش نکاتی را برای اجرای نمای سنگی ساختمان بررسی می کنیم:

1-در اجرای نمای رومی برای ساختمان ها، به دلیل وجود برجستگی در این کار، باید از اسکوپ به شکل سر تا سر در پشت سنگ ها استفاده نشده و به شکل قطعه قطعه اجرا شود. این کار باعث می شود که در صورت آسیب قطعه ای اسکوپ سیم، بقیه قطعات در جای خود باقی بمانند و نما به طور کامل از دست نرود.

2-در صورت استفاده از سنگ تراورتن که دارای تور است، باید حتما از اسکوپ سنگ استفاده کرد چون برای چسباندن تور از چسب استفاده می کنند و اسکوپ گذاری بسیار لازم است.

موارد قانونی الزام اسکوپ سنگ نما

بر اساس صحبت های قبلی، در ماده 29 ضوابط پروانه های تخریب و نوسازی شهرداری آمده است که اگر از سنگ نما استفاده شود، باید با اسکوپ ها به خوبی مهاربندی شود. در واقع از اسکوپ سنگ نما برای ایجاد مقاومت و پایداری بیشتر در هنگام بروز حادثه مانند زلزله استفاده می کنند خصوصا در تعبیه سنگ ها به طور عمودی. اسکوپ ها را به جز برای سنگ برای سرامیک نیز استفاده می کنند.

نحوه اسکوپ کردن سنگ نما

برای اسکوپ کردن سنگ نما و با رعایت ضوابط اسکوپ سنگ نما، یا از سیم استفاده می کنند و یا اسکوپ های پیش ساخته.

اسکوپ های پیش ساخته، خودشان به چند دسته اسکوپ تقسیم بندی می شوند:

  • اسکوپ سنگ با سیم: در این روش، از سیم های مفتولی گالوانیزه استفاده می شود که در قسمت پشت یا بغل سنگ ها در شیاری که ایجاد می کند نصب می شوند. باید دقت کنید که استفاده از مفتول معمولی به جای مفتول گالوانیزه، موجب خوردگی سیم و ریختن نما می شود.
  • اسکوپ با روش 2 پایه: این نوع اسکوپ ها با چسب به پشت سنگ نما می چسبند و سپس با کمک ملات در جای خود محکم می شوند اما به دلیل احتمال خوردگی در اثر شرایط آب و هوایی خیلی روش توصیه شده ای نمی باشد.
  • اسکوپ سنگ نما با روش 3 پایه: این هم دقیقا مانند روش 2 پایه است که از پشت سنگ نما به سه قسمت چسب می شود.
  • روش لقمه گذاری: این روش در نما های خشک استفاده می شود. درواقع سنگ نما به روش مستقیم به دیوار پشت سر خود (دیوار پشتیبان) وصل می شود. درواقع تکیه گاه های روی دیوار پشتی به عنوان لقمه های مهار بندی در نظر گرفته می شوند.
  • روش اسکوپ پروانه ای: برای استفاده از این اسکوپ پیش ساخته، اول باید روی سنگ نما خراش های 45 درجه ایجاد کرد.بعد ازآن محل خراش داده را پاک کرده و چسب درون آن می ریزیم و اسکوپ پروانه ها را درون شیار های به وجود آمده می گذاریم و فیکس می کنیم. نکته بسیار حیاتی در این روش این است که استفاده از چسب را نادیده نگیریم. چون به خاطر کم بودن عمق شیار ها چسب بسیار ضروری است.
  • اسکوپ کردن سنگ به روش زدZ: این روش نیز بسیار مشابه روش اسکوپ پروانه ای است با این تفاوت که اسکوپ زد در اصفهان، دارای شاخک هایی می باشد که که در قطعات سنگ کوچک تر با استفاده از چسب و ملات کمتر اجرا می شود.
  • روش دندان موشی:از این روش بیشتر در نما های رومی استفاده می کنند که قطعات کوچک سنگ را با آن مهار می نمایند.
  • روش چسباندن سنگ نما به دیوار پشتیبان: همان طور که قبلا گفتیم، این روش اصلا ایمن و مناسب نیست پس بهتر است از آن صرف نظر کنید.
  • اسکوپ سنگ با رولپلاک: این نوع مهار کردن به نوعی سطحی می باشد که بر روی نمای سنگ سوراخ هایی ایجاد می کنند و با پیچ و رولپلاک آن را به دیوار پشتیبان محکم می چسبانند.

به طور کلی، با توجه به همه ی مطالب گفته شده، گاهی شاهد بی دقتی و بی اهمیتی افراد حاظر در یک پروژه هستیم که به ضوابط اسکوپ سنگ نما بی اهمیتی می کنند و آن را سرسری می گیرند اما این قوانین همان طور که با جزئیات ذکر گردید بسیار حساس و ضروری می باشند و تمامی ناظران کار باید حتما در خصوص اسکوپ کردن و قوانین آن حداکثر سخت گیری را به خرج دهند.

سوالات متداول:

1-ضوابط اسکوپ سنگ بنا را تعریف نمایید؟

بر اساس صحبت های قبلی، در ماده 29 ضوابط پروانه های تخریب و نوسازی شهرداری آمده است که اگر از سنگ نما استفاده شود، باید با اسکوپ ها به خوبی مهاربندی شود. در واقع از اسکوپ سنگ نما برای ایجاد مقاومت و پایداری بیشتر در هنگام بروز حادثه مانند زلزله استفاده می کنند.

2-چند روش اسکوپ کردن داریم؟

روش های زیادی وجود دارند شامل: اسکوپ سنگ با سیم- اسکوپ با روش 2 پایه- اسکوپ سنگ نما با روش 3 پایه- روش لقمه گذاری- روش اسکوپ پروانه ای- اسکوپ کردن سنگ به روش زدZ- روش دندان موشی- روش چسباندن سنگ نما به دیوار پشتیبان-اسکوپ سنگ با رولپلاک-

3-چرا سنگ نما باید تمیز باشد؟

پشت این سنگ باید کاملا پاک و تمیز شده باشد تا بتوانیم ملات را به خوبی به آن بچسبانیم. همچنین برای شروع زیر سازی جهت نصب سنگ نما، باید اسکلت ساختمان حتما دارای ساپورت باشد. یعین باید شاسی کشی کاملا فلزی انجام شده باشد.

دیدگاهی موجود نیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *